De Straatmadelief

Menu

Straatmadelief

info MADELIEF info MADELIEF info MADELIEF etc.etc. etc

Stichting de Straatmadelief Groningen

Onderstaand artikel van Maarten van Aalderen uit de Telegraaf van 9 februari 2015.
Tippelzone
Maarten van Aalderen

Als we de inwoners van de wijk E.U.R. in het zuiden van Rome moeten geloven is hun leven ondraaglijk.
De wat saaie wijk vol fascistische architectuur, die ooit eind jaren dertig door Benito Mussolini uit de grond is gestampt ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling (die door de Tweede Wereldoorlog vervolgens werd afgelast), wordt geteisterd door prostitutie.

Achttien van de dertig straten van de wijk worden ’bezet’ door tippelaarsters.
Moeders zouden de ogen van hun kinderen bedekken opdat ze niet met straatporno worden geconfronteerd, maar de strijd lijkt verloren.
Zelfs binnenplaatsen en tuintjes tussen en rondom de appartementen zouden niet meer veilig voor openbare paringsdrift zijn.

Daarom heeft Andrea Santoro, de ’mini’-burgemeester van de wijk, voorgesteld om een aparte tippelzone te creëren waar de klanten zich op de prostituees kunnen uitleven.
Een heuse gedoogzone dus, maar dan op veilige afstand van de bewoners. Een revolutionair voorstel voor Italië.
Volgens Santoro is het de beste oplossing. „De E.U.R. is al een rosse buurt. De mensen schreeuwen om een oplossing. De bewoners sturen me foto’s van openbaar seksueel contact op straat die ze vanuit hun ramen hebben genomen.
Het kan zo niet langer”, aldus Santoro. De Italianen zijn enorm verdeeld over de speciale tippelzone. Vooral van rooms-katholieke organisaties is er veel kritiek op. Maar de meeste bewoners van E.U.R. zijn voorstander.
Italië heeft nooit goed geweten wat het met prostitutie aanmoet.
De vraag ernaar is groot. Er zijn alleen al in Rome pakweg 2500 prostituees, van wie 65% vrouw (vooral uit Roemenië en Nigeria), 30% transseksueel (Zuid-Amerika) en 5% mannen (vooral Noord-Afrikanen).
Prostitutie is op zichzelf niet verboden in Italië, maar uitbuiting van prostitutie weer wel. Klanten van prostituees krijgen soms boetes, maar dat zou in de tippelzone niet meer gebeuren.
Het volledige artikel van Maarten van Aalderen is te lezen op LINK de Telegraaf.nl

Reactie van de Straatmadelief op het artikel:


Ja, dat het in Rome zo uit de hand loopt is niet zo gek, als er 2500 prostituees zijn.
Als er geen hadhaving is dan krijg je een enorme ellende.
Daarom denk ik zeker dat, een beheersbare tippelzone, een oplossing is.
Omdat er, zoals in Rome, in Groningen zoveel prostituees zijn is het misschien iets om over na te denken om de "nieuwe" tippelzone in gedeelten te ontwerpen.
Een gedeelte voor travestieten, transgenders, verslaafden, en het laatste stuk gemengd.
Goede regels maken, daardoor beheersbaar en door de politie gecontroleerd.
Zodat de politie weet wat en wie er rondlopen en er dus ook een identiteitscontrole is.
Een huiskamer met alle voorzieningen, zoals maatschappelijk werk, verslavingszorg, hulpverlening om een andere kant van het leven op te zoeken, gratis condooms, soa controle, dokter, verpleegkundige en een ervaringsdeskundige als vast personeelslid.
Dit is mijn mening. Het is heel erg dat de bewoners van zo'n mooie wijk in Rome er onder lijden.

Gonnie Lemckert
Stichting de Straatmadelief
Groningen, 17 februari 2015

Bijna 30 prostituees ‘uitgestapt'


GRONINGEN - De stichting Terwille in Groningen heeft de afgelopen vijf jaar in totaal 27 prostituees en slachtoffers van loverboys geholpen om blijvend uit het vak te stappen. Dat meldt directeur Erik de Vos.
In totaal namen 92 prostituees deel aan het ‘uitstapprogramma'. Volgens De Vos haakten zo'n dertig vrouwen tijdens het begeleidingstraject af. De resterende dames (en heren) zitten nog in het traject.
Vaak zijn het vrijwilligsters uit kerken die contacten leggen met de prostituees in de Muurstraat en Nieuwstad in de stad.

Vrijwel niemand is vrijwillig actief in dit vak, is de ervaring van Terwille. Gemiddeld is tachtig procent verslaafd aan met name drugs. Prostituees die kenbaar maken uit te willen stappen om (liefst verslavingsvrij of –arm) een nieuw bestaan op te bouwen worden in contact gebracht met de (christelijke) hulpverleningsinstelling Terwille. ,,Wij kunnen zorgen voor een veilig onderkomen elders. Wij kunnen helpen bij het afkicken en zetten ons er ook voor in dat de ex-prostituees een nieuw sociaal leven opbouwen en op een andere manier in hun inkomen kunnen voorzien.''

Terwille sleepte onlangs voor de komende drie jaar 1,2 miljoen euro aan rijkssubsidie binnen. Deze bijdrage maakt het mogelijk om het werkterrein uit te breiden van de stad naar tevens het ommeland van Groningen en Drenthe. Hier doet zich volgens De Vos veel illegale prostitutie voor. ,,Als de politie besluit een inval te doen in een illegale club is het goed dat er onmiddellijk hulpverleners zijn de prostituees een nieuw perspectief kunnen bieden.'' Tot op heden werkte Terwille met zes betaalde krachten en een groot aantal vrijwilligers voor de uitstapactiviteiten. Met het oog op de uitbreiding van het werkterrein verwacht De Vos dat het aantal betaalde medewerkers wordt verhoogd tot tien.

In het logeerhuis waar de eerste opvang plaatsvindt, zijn de ex-prostituees verstoken van telefoon en internet. ,,Dat maakt ze onbereikbaar voor hun loverboys en pooiers. Daardoor wordt de afhankelijkheidsrelatie van de vrouwen verbroken. Wij ondervinden nagenoeg geen hinder van pooiers.''

De problematiek van de prostituees kwam de afgelopen weken maatschappelijk onder de aandacht door het EO-programma ‘Jojanneke'. Hier en daar was kritiek te horen. Sommigen noemden het beeld dat van prostituees werd gewekt ‘overdreven' en ‘eenzijdig'. De Vos: ,,Gedeeltelijk begrijp ik de kritiek wel. Maar veel van wat ik zag in de uitzendingen vond ik heel herkenbaar.''

In de eerste aflevering van de serie van vier uitzendingen werd melding gemaakt van minderjarige prostitutie die in de stad Groningen plaats zou vinden. Daarover zegt de directeur van Terwille: ,,Prostituees die jonger zijn dan 16 jaar zijn wij hier in de stad niet tegengekomen.''

Bron:DVHN | Gepubliceerd op 21 februari 2015, 07:48
Laatst bijgewerkt op 20 februari 2015, 22:46

Regels prostitutie Stad flink aangescherpt

GRONINGEN -

De Groninger burgemeester Peter den Oudsten gaat de prostitutie in de stad strenge regels opleggen. Zo gaat de minimum leeftijd voor prostituees omhoog van 18 naar 21 jaar. Ook wordt het strafbaar voor mannen om een prostituee, die zonder vergunning werkt, te bezoeken.

Groningen wilde al eerder de minimum leeftijd omhoog schroeven. Landelijk wordt erover gesproken, maar de regel is er nog niet door. ,,Daarom doen we het zelf'', zegt Den Oudsten. ,,We hopen dat het de drempel om de prostitutie in te gaan voor jonge vrouwen iets verhoogt.''

Een andere maatregel is het instellen van een maximum werktijd. Die is er nu niet. Prostituees mogen in de toekomst niet langer dan 11 uur per dag werken. De gemeente Groningen eist van raamexploitanten dat ze dit soort regels vastleggen in een bedrijfsplan. ,,Exploitanten moeten zelf verantwoordelijkheid nemen en de positie van de vrouw belichten in zo'n plan.''

Met de maximum werktijd hoopt de gemeente te voorkomen dat een vrouw de hele dag op haar kamer zit. Nu komt het voor dat prostituees slapen op hun werkplek.

Groningen gaat meer en strenger controleren. De werktijd in de gaten houden is lastig, maar volgens de burgemeester niet onmogelijk. Meer handhaving is ook nodig, omdat het aanlokkelijker wordt het illegale circuit in te gaan als het legale strenger wordt. ,,We gaan mensenhandel beter in beeld brengen en beter registreren,''

Strafbaar stellen van mannen die illegaal werkende vrouwen bezoeken gebeurt al in Rotterdam en Amsterdam. ,,Een vrij forse maatregel'', vindt Den Oudsten. ,,Maar illegale prostitutie bestaat alleen bij de gratie dat er ook klanten zijn.'' Controle is soms lastig op dit punt volgens de burgemeester, maar er zijn ook situaties waarin het overduidelijk is dat iemand in het niet-vergunde circuit werkt. ,,Mensen zullen zich hopelijk minder vrij voelen hier gebruik van te maken.''

De wensen worden besproken met allerlei partijen in de stad. Later moet blijken of de nieuwe regels echt ingevoerd worden.

Ook over de tippelzone is discussie. Veel partijen zijn het erover eens dat dieer niet zou moeten zijn.
Den Oudsten: "Maar sluiten gaat niet. Hier is nog enige vorm van controle op de vrouwen. Als dat wegvalt komen ze soms is gevaarlijke, zelfs levensbedreigende situaties terecht."

Bron:DVHN | Gepubliceerd op 11 november 2015, 13:35

Straatmadelief Groningen

Missie en Visie van de Straatmadelief

Missie

Stichting de Straatmadelief zet zich, met volle overtuiging, in om de belangen zoals; veiligheid, hygiëne en gezondheid, van de (straat)prostituees op de tippelzone in Groningen, te vergroten en de maatschappelijke veiligheid te waarborgen.

Visie

Stichting de Straatmadelief wil, ook door het aangescherpte prostitutiebeleid van de gemeente Groningen,
zorg dragen voor een veilige werkomgeving, voor nu en in de toekomst, voor de prostituees die werken op de tippelzone in Groningen. Daartoe zal het netwerk van de Straatmadelief verder moeten groeien waardoor de Straatmadelief de prostituees steeds beter kan helpen door het verstrekken van preventiemiddelen, kleding, voedsel, medisch advies en verwijzingen naar professionele hulpverlenings instanties.

Lijst: